Marjolein Kruijt kunstenares en plein air aan het werk


INSPIRATIE:
Marjolein leeft haar passie voor dieren al vanaf kleins af aan. Tijdens haar kunst studies en zestien jaar 'en plein air' tekenen op reis en in dierentuinen is het portretteren van dieren ontwikkeld en nu onlosmakelijk verbonden met haar fulltime kunstenaarschap.  
Portretten: Marjolein ervaart het als een persoonlijke aangelegenheid dat ze iemands hond, kat of ander dier mag vereeuwigen. Als ode aan het dier, aandenken of kado. Veel baasjes ervaren dat hun huisdier weer een beetje terug is gekomen als ze het portret ontvangen. Wat hen veel troost kan geven. Ze ervaart het als bijzonder om even zo dichtbij emoties te mogen komen, wat het ontzettend liefdevol en dankbaar werk maakt.

ARCHIEF:
Lees hier meer over haar ontwikkeling in haar kunst.


BIOGRAFIE:
Marjolein Kruijt
is afgestudeerd van de docentopleiding tekenen Amsterdam (HvA,1997) en de Kunstacademie Den Haag (KABK, 1999). Na twee jaar docent in het basis- en middelbaar onderwijs te zijn geweest, werkt zij nu fulltime in haar atelier. Marjolein heeft zich gespecialiseerd in natuur- en dierenkunst. Haar werk is in veel publicaties te vinden in diverse (inter)nationale kunstbladen, waaronder "the International Artist". Al meer dan tien jaar schrijft ze instructie artikelen voor het Nederlandse kunstmagazine Atelier. Na meerdere tv optredens op RTL4 is de vraag naar haar werk erg groot in zowel Nederland als daarbuiten, waaronder Oman, Zweden, BelgiŽ, Engeland, Frankrijk, USA en AustraliŽ. 
In 2010 is haar boek verschenen 'Dieren tekenen en schilderen met Marjolein Kruijt' dat een mooi overzicht geeft van haar grote oeuvre van wildlife, katten en hondenschilderijen en haar werkwijze. Af en toe geeft ze workshops en masterclasses. Meld u hiervoor aan via de contact knop. Sinds 2011 verschijnt jaarlijks de 'Marjolein Kruijt natuur agenda' landelijk in de boekenwinkels.

_________________________________________________________________________________

Mike Starink naast Marjolein Kruijt op RTL4
Marjolein en Mike Starink
tv opnames "Dieren zo!" 2003

Cast van Musical Cats signeert Marjolein Kruijts schilderij
de cast van musical 'Cats' bij Marjoleins gesigneerde kattenschilderij 2007

PROJECTEN: 

2016 < 2011: AGENDA 'natuur agenda Marjolein Kruijt'
Jaarlijks verschijnt deze agenda via uitgeverij Edicola. En is landelijk & BelgiŽ in boekenwinkels en via deze site te koop. 

2015: BOEK 'Inspirerend dieren tekenen en schilderen' met Marjolein Kruijt (deel2). 1e druk.

2010: BOEK 'Dieren tekenen en schilderen met Marjolein Kruijt' . Intussen is de 3e druk verschenen.

2007: Opdracht voor een schilderij voor de Sultan van Oman. Het werkstuk hangt nu in zijn nieuwe paleis.
2007: Een kattenschilderij van Marjolein is gesigneerd door de cast van musical Cats. en geveild, t.g.v. Dieren- bescherming Amsterdam. 

2006: tot dit jaar was Marjolein ambassadrice samen met Prinses Irene van Lippe-Biesterveld en Anky van Grunsven voor een red een hond stichting. 

2005: TvWest (Zuid-Holland) in "Vernis" waar zij haar visie op de natuur toelichtte en de presentatrices een korte instructieles bomentekenen gaf. 

2004: het kattenvoermerk Gourmet Gold organiseerde een actie waarmee 30 portretten gewonnen konden worden, gemaakt door Marjolein Kruijt.

2003:  RTL4  programma "Dier enzo!" waar zij live de hond van Mike Starink portretteerde. Klik voor filmpje
 
2001:  RTL4 programma 'Spott' van Viola Holt. 
Marjolein demonstreerde haar muurschildering techniek. 

____________________________________________________________________
  
Martin Gaus en kunstenares Marjolein Kruijt op Animal Event   Carl Brenders en Marjolein Kruijt wildlife kunstenaars
Leuke ontmoetingen:
(Rechts) Marjolein en Carl Brenders
(Links) Marjolein en Martin Gaus op haar expositie

______________________________________________________________________
  
ONTWIKKELING in de schilderijen: 

TIP: klik op de afbeeldingen
om de series te zien.
  


1997
: afstudeerwerk
Deze serie is gemaakt als afstudeerwerk van de lerarenopleiding. Thema "Muziek". Geschilderd tijdens het luisteren naar klassieke muziek van oa. Saint SaŽns en Debussy. Zonder voor opgezette schetsen of ontwerpen, werkte ze direct op doek. Deze serie werd gevolgd door schilderijen gemaakt op keltische muziek van oa. Loreena McKennitt. Het landschap introduceert zich als het ware zelf: de klanken van de muziek versterkte de behoefte om visueel ruimtelijker te werken oa. door het vrijheidsgevoel dat deze muziek haar geeft. Na deze serie is het luisteren naar muziek tijdens het schilderen nog steeds een belangrijk onderdeel van haar schilderproces. 
  

 

1998> Op de kunstacademie heeft Marjolein veel kleuren lithografieŽn (steendrukken) gemaakt van oriŽnterende aard, n.a.v. keltische symboliek en muziek. Ook begon zij rond dit jaar met dierportretten in opdracht. Doordat zij benaderd werd door klanten tijdens haar routine van tekenen in de dierentuin.

1999>
afstudeerwerk
In het laatste jaar van de kunstacademie heeft Marjolein zich toegelegd op natuur lithografie. Een grafische techniek die dicht bij het schilderen ligt. Ze heeft het Haagse natuurpark "Zorgvliet" als bron van inspiratie genomen voor haar afstuderen. Dit heeft geresulteerd in een serie zwart/wit steendrukken van grillige bomen en schaduwen. Elke afdruk/steen was ca. 70x100 cm groot. 
2000-2005> Het werk na het afstuderen bestaat hoofdzakelijk uit mystieke landschappen. De Keltische symbolen gebruikt ze sinds de muziek- en kleurenlitho series niet meer. Haar werk is zich gaan verfijnen in meer kleur, met het accent op 'mystieke' sfeer. Reizen ter inspiratie waren toen: Engeland/Dartmoor, Schotland, Ierland en de Franse Jura. De vraag naar haar dierportretten groeide enorm, met als resultaat twee optredens in tv programma's.
2006>  Serie kleine doeken n.a.v. het Drentse landschap. Dit gebied is rijk aan hunebedden, mistige heides en jeneverbes bomen die als oude 'mammoetten'  over de heide de wandelaar tegemoet komen. Haar schilderijen van huisdieren, wilde dieren en opdrachten worden steeds belangrijker in haar carriŤre.
  2006>2007 Serie Bomen aquarellen en tekeningen. In de herfst van 2006 was een kleine selectie hiervan te zien tijdens een expositie bij galerie "Kunstzaal van Heijningen" op Noordeinde in Den Haag. En later in Engeland in the Dartmoor galleries. De vraag naar haar wildlife schilderijen wordt hier groter, naast de doorlopende portretopdrachten.
 


 
2007>2011 Specialisatie in wildlife (wilde dieren) en huisdieren. De inspiratie van Marjoleins landschappen en de dieren komen hierin samen. Intussen telt ze vier nieuwe wildlife collecties. Hieruit vloeide haar boek voort en haar jaarlijks terugkerende agenda's
 

2012> Marjolein maakt nu meer tijd vrij om series lossere werken te maken: terug naar haar vrijere roots. Het portretmatige karakter heeft jarenlang voorop gestaan naar klanten en galeries toe, logischerwijs ontstaan door haar successen in media en de vele opdrachten. Wat haar vrije artistiekere kant wat overschaduwd heeft. Ze verwacht veel nieuw werk te maken. Voor haar agenda's werkt ze hard door, en maakt ze jaarlijks ca. 54 kleine nieuwe werken. Naast de doorlopende portretopdrachten.


Copyright © Marjolein Kruijt